Základní škola pro žáky se specifickými poruchami chování - školní stránky
Pozor! 17.11. 2017 je státní svátek!
Škola
PPP
Ostatní
Sponzoři
Naším hlavním sponzorem
je Státní tiskárna cenin

stránky našeho sponzora - Státní Tiskárny Cenin
Certifikát ověřené instituce
Certifikát ověřené instituce

Aktuality » ALERGENY v potravinách

 
« zpět
ALERGENY v potravináchVážení strávníci a rodiče strávníků,

od 13. 12. 2014 nám podle směrnice 2000/89 EU a směrnice 1169/2011 EU vzniká povinnost informovat o alergenech obsažených v námi připraveném pokrmu.

Jedná se o 14 alergenů určených směrnicí.
Každý alergen má své číslo:

1. obiloviny obsahující lepek
2. korýši
3. vejce
4. ryby
5. podzemnice olejná
6. sójové boby
7. mléko
8. skořápkové plody
9. celer
10. hořčice
11. sezamová semena
12. oxid siřičitý a siřičitany
13. vlčí bob
14. měkkýši

Podrobnější popis najdete v obrázkové příloze; ke stažení v DOKUMENTECH.

Důležité pojmy:

Alergie je zvláštní přecitlivělost organismu k některým látkám, zvýšená imunologická reaktivita vyvolaná antigeny (alergeny) z vnějšího nebo vnitřního prostředí.

Alergologie je lékařský obor zabývající se alergií.

Alergen je látka vyvolávající alergickou reakci.

Více informací:
www.proalergiky.cz
www.revolucni-vyziva.cz
www.alergie.cz
www.novinky.cz
 
 
  vyrobil Jan Hořínek, 2008-2017